Στις εγκαταστάσεις του ΜΟΦΣ πραγματοποιήθηκε διαδραστικό σεμινάριο για τα μέλη του ΜΟΦΣ και τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των 8 σκαφών που ετοιμάζονται να διασχίσουν το Αιγαίο, στο μεγάλο ταξίδι των 700 μιλίων για την ΑΜΟΡΓΟ, στα τέλη του επόμενου μήνα.
Ο εισηγητής Θόδωρος Καρτσιώτης, μετέφερε τις εμπειρίες του από την ενασχόλησή του με το yachting εδώ και 40 χρόνια και από τα 20 και πλέον θαλάσσια ταξίδια του από Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική προς Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Τουρκία.
Το σεμινάριο δομήθηκε στους άξονες:
– Προετοιμασία σκάφος, πληρώματος
– Προγνωστικά sites, σχεδιασμός χρόνου απόπλου και ρότας
– Παραδοσιακή και σύγχρονη ναυτιλία
Στις θεματικές του ενότητες αναπτύχθηκαν οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουν οι κυβερνήτες σκαφών αναψυχής για να πραγματοποιήσουν ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.
Περιείχε συνοπτικά τα βασικά στοιχεία του τρίωρου σεμιναρίου, το οποίο διεξάγεται (με τις σχετικές επικαιροποιήσεις) σχεδόν κάθε χρονιά, εδώ και 18 χρόνια, από το 2001.
Η πλήρης ανάπτυξη των θεματικών του ενοτήτων είναι αναρτημένες στη διεύθυνση:
http://www.mofs.gr/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=13&Itemid=53 (από την διεξαγωγή του σεμιναρίου κατά τη διάρκεια της 11ης Πανελλήνιας στην Αλόννησο).
Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ασφάλειας και στις απλές γνώσεις παραδοσιακής ναυτιλίας (π.χ. η αξιοποίηση του ναυτικού χάρτη), τις οποίες πολλοί κυβερνήτες σήμερα, με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τις έχουν ξεχάσει.
Το σεμινάριο σχεδιάστηκε για παλαιούς αλλά και νέους κυβερνήτες και για τους κυβερνήτες και τα πληρώματά των 8 σκαφών που δήλωσαν συμμετοχή στη 13η Πανελλήνια στην Αμοργό. Χρησιμοποιήθηκε ως μελέτη περίπτωσης η χάραξη της πορείας Θεσσαλονίκη – Αμοργός με τις εναλλακτικές το ταξίδι των 700νμ για την Αμοργό. Μετά το πέρας του σεμιναρίου ακολούθησε ειδική ενημέρωση για την Πανελλήνια της Αμοργού.
Το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου σε ανακτίσιμη και εκτυπώσιμη μορφή, είχε αποσταλεί σε ψηφιακή μορφή στα μέλη του ΜΟΦΣ και έτσι ήταν αποδοτικότερη η συμμετοχή τους στη διαδραστική επιμόρφωση (το σεμινάριο είχε σχεδιασθεί ως work_session). Το υλικό μοιράστηκε και σε φωτοτυπίες κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των σχετικών ενοτήτων του σεμιναρίου.